Frikandel speciaal - Vette snackbar (3)

Manon heeft een baantje gevonden in de snackbar van Henk. Ze is graatmager, maar daar weet Henk wel wat op.

Frikandel speciaal

Manon leert het vak snel. Ze krijgt snel in de gaten hoe lang de friet moet garen. Henk laat haar goed proeven om vooral de speciale 'bite' te ervaren. Ze vond het in eerste instantie wel heftig al dat frituur dat ze op een dag naar binnen werkt. 

De tweede dag heeft ze een zakje brood meegenomen, maar Henk doet haar voor hoe lekker een broodje kroket met een plakje kaas op de kroket, is. Zo licht gesmolten en dan met het zachte broodje erbij. Het verbaast haar best wel hoe goed dat smaakt. Ook krijgt ze veel lessen in de werking van het milkshake-apparaat. Alle bekers milkshake die ze verkeerd eruit laat vloeien, mag ze opdrinken. Het smaakt zeker niet slecht, weet ze.

Zo draait ze een hele week. Dit weekend is ze nog vrij, maar Henk laat haar al een dagje later beginnen, dan kan ze de zaterdag ook meepakken. En het is de bedoeling dat ze uiteindelijk 3 volle weekenden per maand draait. 'Dan ben ik ook eens een zondagje vrij', verzucht Henk.

Het valt Manon wel op dat er best veel van de frituur in Henk verdwijnt. En zeker, hij houdt zich keurig aan de regel dat geen klant hem ziet eten. Hij vindt het niet klantvriendelijk. 'Je kunt je klant niet met volle mond te woord staan.' Dus vooraf en naderhand kun je wat eten. Als het zo druk is, draait Manon door. Dat is hard nodig, want het is inderdaad best wel druk, merkt ze.

Als ze thuiskomt, heeft haar moeder steevast het eten bewaard. Eigenlijk heeft Manon er helemaal geen zin in. Vaak zit ze nog vol van de snack die ze kort voor vertrek heeft gegeten. Henk maakt die dan speciaal voor haar klaar. Maar haar moeder vindt het belangrijk dat ze gezond eet. 'Echt, vergeet je groenten niet', zegt ze dan. 

Manon weet het nu zeker: ze moet snel een kamer zien te vinden. Ook omdat het werk bij de snackbar helemaal niet slecht verdient. En als je het een beetje handig aanpakt, dan scheelt het ook heel veel geld met eten. Oke, het mag dan misschien wat ongezonder zijn, het scheelt heel veel geld.

Iedere ochtend als ze weer mag beginnen en Henk ziet staan, is ze verbaasd over zijn enorme lijf. Jeetje wat is deze man dik. Manon vraagt zich af of ze weleens een dikkere man heeft gezien. Hij draagt voor zich uit een enorme buik. Hij heeft dan ook niet het shirt en het schort aan dat zij draagt. Zijn grote buik valt over zijn broekband heen. Ze ziet hoe zijn schudt als hij beweegt of een stukje loopt. 

Henk past met zijn rijzige gestalte maar net tussen de toonbank en de frituur. Manon moet wel toegeven dat het een vrij smalle ruimte is. Toch zouden er met een beetje passen en meten wel 2 volwassenen elkaar moeten passeren. Dat lukt met Henk helemaal niet.

In eerste instantie is Manon vooral geïntrigeerd door het enorme postuur van Henk. Ze ziet ook wel wat hij allemaal tijdens zijn dienst naar binnen werkt. Dat is niet mis. Het portie friet dat ze kreeg bij haar sollicitatiegesprek is vaste gewoonte, ontdekt ze. Vaak begint ze niet meer zo vroeg als hij, maar als ze samen een vroege dienst draaien, doet ze ook wel mee. Ze heeft wel ontbeten, maar ach. Die paar frietjes.

De frikandel speciaal die hij maakt, is niet te weerstaan. Ze probeert het van hem te leren. Hij doet het voor en laat zien dat het een kwestie is van verhoudingen. Fijn gesneden uitjes en de juiste hoeveelheden saus. Henk vindt dat het vlees in een heerlijk badje van mayonaise en ketchup moet liggen. 'Laat hem maar lekker zwemmen', zegt hij dan met zijn karakteristieke Noordhollandse accent.

Zo wijdt Henk haar helemaal in de geheimen van de snackbar en de 'haute cuisine de snack' zoals hij dat een beetje smalend noemt. Maar Manon heeft snel in de gaten dat een goede snack zeker wel iets van de maker vraagt. Ze maakt het met plezier klaar voor de klanten die er komen. En dat zijn er heel wat. 

Vooral de schooljeugd is gek op het aanbod van de snackbar. Niet alleen komen ze voor de vette hap, maar ook voor het vele snoepgoed dat Henk aanbiedt. 'Ik ben er pas later mee gekomen. Veel jongeren vroegen naar snoep. Als ondernemer moet je daarop inspelen.' Henk stimuleert Manon om mee te denken en te kijken waar de kansen voor hem als ondernemer liggen.

Lees volgende week deel 4: Toestoppen »

Dit is het 3e deel van het vervolgverhaal Vette snackbar. Lees vooraf Onze droomzaak. Je zult zien dat een paar personages terugkomen in dit nieuwe verhaal. Elke vrijdag verschijnt een nieuw deel.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Moeder en dochter (1)

Snoepen - Moeder en dochter (2)

All inclusive - Moeder en dochter (15)